Социални мрежи

Култура без граници » Медиите за нас » С флашмоб в софийското метро отбелязват Световния ден на диабета

С флашмоб в софийското метро отбелязват Световния ден на диабета

В Световния ден на диабета Сдружение „Култура без граници“ органи флашмоб на метростанция „Сердика“ в София. Всеки гражданин направил 10 клякания ще получи безплатен билет за линия на метрото.

Добре известен факт е, че болните от диабет трябва да отделят 30 минути дневно за умерена физическа активност, като бързо ходене, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата влияе добре на тяхната кондиция. Редовно ходене 30 минути дневно снижава риска от диабет с 35-40%. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. В България над 500 000 души са засегнати от диабет. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет.

„На 14 ноември светът отбелязва Световния ден за борба с диабета. Тази дата е избрана с решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милиони хора страдащи от заболяването“, споделя  в „Нашият ден“ Росица Пандова, председател на сдружение „Култура без граници“.

 

Според нея все още децата в детските градини не биват обгрижвани от медицинските специалисти, те са изолирани от средата в детската градини. Дори има родители, които не позволяват на своите деца с такива с диабет, защото това е заразно.

Посланието, която отправи  Росица Пандова е „Диабетът не ни спира“.https://bnr.bg/hristobotev/post/101735810