Социални мрежи

Култура без граници » Новини » Трета Национална среща по иновативно лечение на диабета

Трета Национална среща по иновативно лечение на диабета

25 ноември 2017 г., 14:00 ч., хотел „Премиер“ – София

 

ТРЕТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА ПО ИНОВАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТА

На 25 ноември 2017 г. (събота) по инициатива на СНЦ „Култура без граници“ за трети път ще се проведе Национална среща на хората с диабет за приложение на немедицинските иновации и високотехнологичните средства в контрола на диабета.

Специален гост на събитието ще е създателят на т. нар. „изкуствен панкреас“ МИЛОШ КОЗАК (Чехия), който ще представи програмата си Андроид АПС.

Познатите на диабетната общност Румен Георгиев и Радослав Радев ще консултират новите желаещи за инсталиране на програмата с ценните си съвети.

Предвидена е и лекционна програма от лекари. Характер.бг също ще подкрепи събитието, провеждайки позитивна анимация за децата на срещата. С разнообразие от тематични дейности, занимания и игри и по забавен начин, ментори ще осмислят времето им на място, изграждайки полезни силни страни на характера им.

До Fia Baly – София Бонева пътуващите от страната могат да заявят нощувка на преференциални цени.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ В СРЕЩАТА – 20 ЛВ НА ЧОВЕК .

 

AndroidAPS – некомерсиален софтуер за подпомагане на лечението при диабет

AndroidAPS е некомерсиален софтуер разработен и предоставян свободно от чешкия програмист Милош Козак с цел да подпомогне лечението на 6 годишната си дъщеря с наскоро открит Диабет тип 1. Той използва като основа разработената от Дейна Люис и Скот Лайбранд OpenAPS, която работи и се развива в САЩ от вече 3 години, но я прави по-достъпна и удобна за използване от хора в Европа, като за основно ядро се използва мобилен телефон, какъвто има всеки от нас.
Използването на AndroidAPS е свързано с допълнително опознаване и прилагане на познанията върху състоянието на болните от диабет, поради което е необходимо допълнително обучение на ползващите я. Обучения за това как работи и срещи на потребителите се организират няколко пъти годишно от нестопански организации като Найтскаут България и Култура без граници. Придобитите допълнително познания се отразяват в един многократно по-добър контрол над състоянието и отдалечаване от най-страшните последици и усложнения в следствие на диабета.


APS e абревиатура от Artificial Pancreas System – или система за изкуствен панкреас, но реално е по-скоро хибриден тип- тоест не е напълно заместваща панкреаса, а все още е необходимо обявяването на храненията и поставянето на допълнително инсулин за тях. Системата обаче се грижи през останалата част от денонощието кръвната захар да седи в здравословните рамки независимо от заобикалящата ни среда или допълнителните фактори. Дейна Люис описва OpenAPS така: Нека си представим, че сме в един автомобил и в него инсулинът е педалът на газта, а хормоналната активност, стреса, промените в околната ни среда и т.н. са спирачката, то APS би могло най-просто да се опише като авто-пилот за този автмобил – той контролира колко инсулин и кога да подава за да може да пътувате приятно и без инциденти.


Най-популярната импликация на AndroidAPS се състой от последователно свързани – сензор за продължително следене на КЗ ( CGM ), мобилен телефон с Android и инсулинова помпа.
Към момента в България има вече над 40 души ( основно деца ), които използват системеата.
Надявам се да се срещнем на 25ти и да можем да си помогнем взаимно за AndroidAPS и диабета.