Социални мрежи

Култура без граници » Новини » СЕДМИ НАЦИОНАЛЕН ОБУЧИТЕЛЕН ЛАГЕР „ДИАБЕТЪТ НЕ НИ СПИРА“, ПРИМОРСКО 2021 СНЦ „КУЛТУРА БЕЗ ГРАНИЦИ“

СЕДМИ НАЦИОНАЛЕН ОБУЧИТЕЛЕН ЛАГЕР „ДИАБЕТЪТ НЕ НИ СПИРА“, ПРИМОРСКО 2021 СНЦ „КУЛТУРА БЕЗ ГРАНИЦИ“

От 31 юли до 8 август 2021 г. в хотел „Форест бийч”, Приморско, СНЦ „Култура без гранизи“ проведе своя VII Национален обучителен лагер за деца с диабет и техните родители. На него присъстваха 125 участници, като най-малкият участник бе на 1,3 годинка с новооткрит диабет , а най-възрастният с диабет – 72-годишна дама. На практика лагерът се превърна в своеобразна академия за взаимопомощ, в която акценът бе върху обмяната на опит и съпричасността към здравните проблеми на другия. В традиционната обучителна част участниците имаха възможността да изслушат лекциите на едни от най-добрите здравни специалисти в областта на ендокринологията  – д-р Мария Георгиева от Стара Загора, д-р Албена Динкова от Плевен и д-р Милена Томова от Варна. Изборът на тези лектори се определяше не само от професионализма на специалистите, а и целеше  участниците, пристигнали от различните места на страната, да се осведомят и да се запознаят с ендокринолози, действащи извън територията на София, за да може мрежата от трудещи се в тази посока лекари да се популяризира и по този начин да стане по-достъпна. Тази тренденция ще бъде запазена марка на Сдружението и в последващите му проекти за работа с диабетно болни. Паралелно с този панел от обучителната част бяха изслушани лекциите на д-р Елена Вучкова и видеолекцията на проф. Мая Константинова, които заинтригуваха с интересна информация и факти. Росица Пандова, председател на СНЦ “Култура без граници“ и сертифициран обучител за работа с инсулиови помпи и сензори проведе обучение за технологичните иновации, за да предаде знание, умения и вдъхновение. Обучението бе съпътствано от необходимите демонстрации  за поставяне и използване на най-новия сензор за постоянен мониторинг на кръвната захар Glucomen Day CGM. Участниците се запознаха и усвоиха спецификите за ползване на системата, като към края на лагера умело се справяха с увеличаването на времето в обхват и намаляването на резките промени в стойностите на кръвната глюкоза.

Забавлението и  обучението на децата бе работата на аниматорите, които всеки ден даваха всичко от себе си, за да имат децата незабравими преживявания и родителите им да са удовлетворени. Вечерните дискотеки бяха истинско удоволствие. Не на последно място, бе проведен и  обучителен курс по първа помощ със съдействието на мобилен екип на БЧК. Този курс бе нов за лагерната практика на Сдружението и в действителност изключително ценен, тъй като ползите от подобни обучения носят дългосрочни дивиденти.

В края на лагера всеки един от присъстващите си тръгна с нови знания, нови приятелства и емоции, които дълго ще помни. И така … до следващия път!